- 23 Mayıs 2020
- admin
- 0 Comments
- 333 Views
- 0 Likes
- Sektörden Haberler
ISO 22000:2018 Revizyonu
ISO 22000:2018 Standardı; Standard ISO direktifi Ek SL’ye göre hazırlanmıştır. Oluşturulan Yüksek Seviyeli bu yapı doğrultusunda alt madde başlıkları, temel konular, ortak terimlerle yönetim sistem standartları arasında uyumluluk sağlanmış ve tüm yönetim sistemleri için ortak olacak olan 10 maddelik sisteme geçilmiştir. Revize edilen ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardındaki temel değişlikler;
Peki Bu Revizyon ile Neler Değişti?
*Risk değerlendirmesi maddesi ile gıda güvenliği yönetim sisteminde işletilen proseslere yönelik risk ve fırsat değerlendirmesi
*Hedefler için daha net gereklilikler isteniyor
*Liderliğin sorumluluğu daha ön plana çıkarıldı
*Bazı tanımlar daha net hale getirildi. (Geçerli Kılma- Doğrulama vb.)
*OGP bölümünde ISO 22002 standartlarına atıf
*İzlenebilirlik kayıtlarının raf ömrü boyunca saklanması ve kütle denkliği vurgusu
*Akış şemasına ek olarak proseslerin ve proses ortamlarının yazılı olarak tanımlanması
*Tehlike analizlerin de alerjenler ve radyolojik tehlike tanımları
*Geri çekme/ Geri çağırma başlığında net beklentiler tanımlanmış – Geri çekme sorumluları (ekip tanımlaması gerekecek), iletişim bilgileri, depodaki ürünlerin dahil edilmesi, vb.
*Performans izlemesi ile ilgili maddeler
*İç denetim sonuçları GG ekibi ile de paylaşılması gerekliliği
*YGG girdilerinin başlıklarında değişiklikler / eklemeler
ISO 22000:2005 Sertifikalarının Geçerliliği ve Geçiş Süreci
ISO 22000:2005’e sahip belgeli olan kuruluşların en geç Haziran 2021’e kadar geçişlerini tamamlamaları gerekmektedir.
Yeni ISO 22000:2018 GGYS geçişinizi ilk belgelendirme denetiminde yapılabileceğiniz gibi gözetim ve yeniden belgelendirme tetkikinizde de bu geçişi sağlayabilirsiniz.
IFC GLOBAL olarak siz firmalarımızdan beklentimiz etkin bir geçiş planı hazırlamanız ve yapacağınız plan sonrasında en uygun sürede geçiş çalışmalarınızı tamamlamanızdır.
Leave a Comment