Tse Belgesi

Home Services Tse Belgesi

TSE Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi Nedir?

TSE Türk standartlarına uygunluk belgesi; Ülkemizde standardı meydana getiren hususlarda, üretime yeterlilik belgesi almaya hak kazanmış kuruluşların söz konusu mamullerinin, alakalı Türk Standartlarına uygunluğunu gösteren ve yapılan anlaşma ile TSE markasının faaliyet hakkı verilerek şirket adına oluşturulan, üzerinde TSE amblemini kullanacak mamullerin ticari markasını, sınıfını, cinsini, türünü ve tipini belirten, geçerlilik süresi bir sene ile sınırlı olan belgedir.

TSE Türk standartlarına uygunluk belgesi diğer ismi ile TSE markası; üzerine ya da ambalajına yerleştirildiği mamullerin alakalı Türk Standardına göre üretilip piyasaya konulduklarını belirten ve akdedilen anlaşma kapsamında faaliyet ettirilebilen, 556 sayılı Markaların işletilmesi hususunda Kanun Hükmünde Kararnameye göre beş ayrı türde tescil edilen monogramlardır.

Tse belgesi adına yapılan başvurular kuruluşumuz tarafından analiz edilir ve uygun görülürse, üretim alanında analiz yapılmak üzere heyet yetkilendiririz. Analiz heyetimiz, üretim alanında; ekipman, tesis, personel ve kalite ağı yönünden analiz gerçekleştirir. Analiz sonucunda kurumun yeterli görünmesi durumunda, örnekler alınır. Alakalı Türk Standardına göre örnekler deney ve muayenelere tabi tutulur. Üretim alanı analiz sonuçları, Deney Raporları ve Muayene kuruluşumuzun Komisyonu tarafından görüşülüp karara bağlanır.

TSE markasını faaliyet hakkı verilmesi kararı alınmış ise, kurum ile şirketimiz arasında noter eşliğinde TSE Markası Kullanma anlaşması imzalanır. Kuruma üretim alanının yeterliliğini belirten İmalata Yeterlilik Belgesi, mamullerinin Türk Standardına uygunluğunu belirten Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi verilir. Kuruma gerçekleştirilen incelemeyle alakalı olarak;maktu belge, inceleme, muayene ve deney fiyatları işletilir, alakalı fiyat müracaat aşamasında alınan avans ücretinden tahsis edilir.Türk Standartları Enstitüsü belgesine sahip olmuş kurumlar, her sene ocak ayında, bir önceki seneye ait TSE markalı olarak sattığı mamulün brüt satış tutarını Enstitü’ye bildirir. Bu tutar üzerinden TSE Marka Kullanma Ücret Çizelgesine uygun şekilde (her sene tekrardan belirlenmektedir) işleyecek faturayı kuruluşumuza ödemekle yükümlüdür.

TSE Belgesi Nasıl Alınır?

TSE belgesi nasıl alınır? prosedürlerini burada sizlere bilgiler aktaracağız. TSE belge alımı için, ilk önce üretim sahasında kalite kontrol kabiliyeti ile bunların sürekliliğini teminat altına alan bir ağın tesis edilip edilmediğinin belirlenmesi için üretim yeri analizi, alakalı standardın öngördüğü deneyler ve muayene gerçekleştirilir. Deney ve muayene neticeleri ile üretim yeri analiz edilmesi neticelerinin uygun olması durumunda, geçerlilik süresi 1 (bir) sene olan Türk Standartlarına Uygunluk Belgesi verilir.

TSE belgesi nasıl alınır? konusunda, şirketlerin mamullerinin imal ettiği alanlarda, mamulün ihtiyaç duyulması ve TSE tarafından ilan edilmesi standardını karşılamasına bakılır. Sonraki aşamada ise mamullerin kontrol sisteminin varlığına ve mamullerin sürekliliğini sağlayan bir kalite yönetim ağının kontrolü gerçekleşir. Ham maddenin standartları içeren bir kalite de olması ihtiyacı duyulmaktadır. Ham maddenin girmesiyle başlayıp son mamulün çıkış periyoduna kadar ki süreçler belirlenen standartta ve devamlılıkta olması sağlanır. Firmaların üretim yerlerindeki personellerin bazı kesimleri belirli bilgilendirme faaliyetini alması gerekmektedir. Daha sonra alakalı standardın belirlediği kalite incelemeleri gerçekleşir. Bu kalite incelemeleri ve kalite yönetim ağı dosyalara kaydedilir. Geriye dönük incelemesi gerçekleşecek seviyede muhafaza edilir. Kalite incelemelerinin sürekli bir şekilde standardın ihtiyaç duyduğu testler ve deneyler gerçekleşir. Bu testlerin birkaçı akredite olmuş laboratuvarlarda da yapılabilir. Test ve deneylerin neticeleri olumlu şekilde sonuçlanmış ise üretim alanı ve üretim süreçlerinde sorun teşkil edilmemişse devamlılık süresi 1 sene Türk Standartları Belgesi temin edilir. 

Tse Belgeleri, Türk standartlarının endüstride yaygın şekilde faaliyet etmesi ve Türk tüketicisinin bilgilendirilmesinde çok önemli bir role sahip olan TSE Marka ağı, ilk faaliyete konulduğu 1964 senesinden itibaren giderek yükselen bir gelişme hızı sarf ederek, tüketicinin kabul ettiği ve bugün için senelik satış tutarı tahmini 150 milyon YTL’nin üzerinde mamul ve maddenin ve içeren bir güvenlik şemsiyesi özelliği kazanmış bulunmaktadır.

 

Aşağıdaki yer alana belgelerden herhangi biri için Başvuru Formu doldurulduktan sonra tüm ekleri ile birlikte bir dosya içerisine koyularak o şehirdeki TSE Bölge Müdürlüğü/Yerel Mümessilliğine teslim edilmelidir.  

Tse Belgelendirme Çeşitleri

» Üretim  Alanlarının Belgelendirilmesi

» Mamullerin Belgelendirilmesi

» Hizmet  Alanlarının  Belgelendirilmesi

» Laboratuvarlara Belge Verilmesi

» Tehlikeli Atık Taşıyan Araçların ve Kara yollarının Belgelendirilmesi

 

 

TSE belgesi yenileme ve ara inceleme işlemleri, Ara incelemeler senede bir kez üretim alanında mevcut ağın, ürün kalite inceleme ağının ve olması gereken rutin testlerin izlenip analiz edilmesiyle uygulanır. Bu senelik izlenimlerde ve incelemelerde aksaklık yoksa belgenin geçerliliği bir sene daha uzatılır. Noksanlar izlenirse, noksanlar inceleme tutanağına geçirilir ve noksanların giderilmesi için süre verilir. Bu süre dahilinde noksanlıklar tamamlanmaz ise belgenin geçerliliği iptal edilir.

TSE Belgesinin Sürekliliği Nasıl Sağlanır?

 

TSE belgesinin sürekliliği sağlanması için belirli yolların izlenmesi gerekir. Bu yollar Akredite Belgelendirme kuruluşumuz ile iletişime geçerek detaylı olarak bilgi alabilirsiniz.

» Üretim sahasında kalite kontrol kabiliyeti ile bunların sürekliliğini teminat altına alan bir ağın tesis edilip edilmediğinin belirlemek için üretim alanı analizi yapılır.

» Alakalı belgelendirme şartlarının öngördüğü tetkik ve deneyler yapılır

» Muayene ve deney neticeleri üretim alanı analizi sonucunun uygun olması durumunda, geçerlilik süresi 1 (bir) sene olan TSE Kritere Uygunluk Belgesi verilir.

 

TSE Belgesi ilk önce tüketici tarafına güven sağlar. Bunun yanında ürüne karşı oluşan güvenin sonucunda daha kolay kullanılması, piyasada marka olmasını sağlar. Markalaşma sektörde ve piyasada ulaşımda kolaylıklar sunar. Bir kuruluşun Belgelendirme başvurusundan bulunması durumunda; üretim alanının uygunluğu, kullanılan teknoloji ve cihazlar ile çevreye karşı uyumları değerlendirilerek, ürünlerin kontroller, tetkikler ile uygun bulunması durumunda belgelendirme firmamız tarafından 1 sene geçerli TSE Belgesi verilmektedir.

Tse Belgesinin Yararları

» TSE Belgesine sahip olmanın kuruma sağladığı başlıca yararları

» Maliyette azalma- ticarette yükselme yaşanır

» Pazara erişimde kolaylık

» Pazardaki sürat

» Tüketici gözünde itimat

» Güvenli ürünün teminatı

» Özel sektör ve Kamu ihalelerinde avantaj

Tse kuruluşu tarihçesi yani tse belgesinin verilmeye başlandığı tarihtir. Tse belgesini, Akredite belgelendirme kuruluşumuzdan alabileceğiniz gibi ülkemizde üretilen mamuller için belirlenen kriterler ve uygunluk standartlarının karşılandığını kanıtlayan bir belgedir. TSE Belgesi bir ürün hakkında incelemeler yaparak uygunluğunu analiz etmektedir. Bir malzemenin üzerinde yer bulan TS yazısının yanında bir sayı bulunması (örneğin; TS 1523) o mamulün uygun standart ve koşullarda imal edildiğini gösteren bir belgedir. Fakat bir mamul üzerinde TSE ürün kalite kontrol amblemi ve numara var ise bu üretici şirketin bütün standartları ve ihtiyaçlarını meydana getirerek TSE Belgesine sahip olmayı hak eden şirket olduğu manasına gelmektedir. TSE Belgesi, üreticiden tüketiciye ve finansal hayata belli bir verim, intizam ve standart getirdiğinden ötürü, milli kalkınmaya ve verimli yaşama etkisi olmaktadır. 1959 yılının 7 Kasım tarihinde imzalanan Türk Standartlarının Tatbiki Hakkında Nizamname ile standartların faaliyete konulması hususlarına açıklık getirilmiştir.

TSE kuruluşu tarihçesi asıl anlatılmak istenen ilk TSE standartlarının hazırlandığı ve belgenin verildiği yılı/ay/gün anlatılmaktadır. Standartları hazırlamak ve hazırlatmak, içerisinde ve hariçte hazırlanan standartları analiz etmek, kabul edilen standartları ilan etmek gibi sorumlulukları kabul edilen standartlara Türk Standardı ismi verilir. Yazım kurallarına uygunsuz olanlar standardları (Standartları şeklinde olması gerekir) terimi firmanın kuruluşunda bu şekilde yazıldığı için değiştirilememektedir ve bundan ötürü tüm resmi yazışmalarda mecburi olarak yanlış biçimde kullanılmaktadır. 1960 yılının 18 Kasım’ında 132 sayılı kuruluş kanunuyla TOBB’dan ayrıldı. 1985 senesinin 16 Mayısında 3205 sayılı kanunuyla yeniden meydana getirildi.

 

Dünyada, mal ve kalite arayan ilk millet Türkler oldu ve ilk kez standardizasyon faaliyetini Osmanlı devleti başlatmıştır. 1502 senesinde Sultan İkinci Bayezid döneminde başlatılan standart faaliyeti Batı ülkelerine de örnek olmuştur. Kânunnâme-i İhtisâb-ı Bursa adını taşıyan Standart Fermanında bütün tarım mamulleri gerek kalite gerek fiyat bakımından standarda bağlandı. Fermanda; tuz, yumurta, et, şeker, peynir, mücevherat, börek ve deri gibi farklı ürünlerin özellikleri ayrı ayrı belirtilerek standardize edilmiştir.

Bir de TSEK diye bilinen sertifika mevcuttur. Bu sertifika; yerli yada yabancı bir şirketin malı için belirlenen kalite niteliklerinin TSE tarafından analiz edilerek, verilen kalite ve uygunluk sertifikasıdır. TSEK sertifikası TSE gibi geçerlidir ve TSE garantisindedir.

Şimdi Ara

444 3 105

Markanızı Birlikte
Koruyalım

444 3 105

Hakkımızda

Kalite Yönetim Sistemleri ve diğer standartlar konusunda faaliyet gösteren bir belgelendirme kuruluşuu olarak kurulmuş olup firma üst Yönetimi tarafsız, bağımsız ve gizlilik kurallarına tam bağımlı ilkesi ile profesyonel ortağınız ve benzersiz asistanınız olmayı taahhüt etmektedir.
Teklif Al