REACH Nedir

Home Services REACH Nedir

REACH Nedir

REACH, kimyasal maddelerin analiz edilmesi, kaydı, izni ve kısıtlanmasına karar veren yeni bir Avrupa Birliği mevzuatıdır. REACH Tüzüğü, 18 Aralık 2006 tarihinde Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmiştir. AB resmi gazetesinin 29 Mayıs 2007 tarihli nüshasında son haliyle yayımlanmıştır. Ve 2007 senesinin 1 Haziran’ında yürürlüğe girmiştir. Bir takım AB Tüzüğünü ve Yönetmeliğini kapsamakta olup onları tek bir sistem altında bir araya getirmektedir.

REACH, tüzüğe göre, Avrupa Birliği üye ülkelerinde yürürlükte olan ve senede bir tondan fazla kimyasal madde üretimi veya ithalatı yapan tüma firmaların bu kimyasalları bir merkezî veri tabanına kaydettirmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla uygulama, tüm dünya ülkelerinin AB ülkelerine olan kimyasal madde satışını doğrudan etkileyecektir.

Reach Belgesi Nedir?

Reach Belgesi, Avrupa Birliğinin kimyasal maddelerin karmaşık durumundan kaynaklı meydana gelebilecek çevre ve sağlık şartlarını inceleme altına alabilmek için gerçekleştirilen Avrupa birliği mevzuatıdır. Kimyasal maddeleri meydana getiren verilere bakılarak üretimde, tüm ihtiyaç halkası kapsamındaki iletişimi kontrol altına almak için hazırlanmıştır. Kimyasal maddeler için oluşturulan MSDS formu ile CSR (kimyasal güvenlik raporu) ile tutarlılık arz etmesi gerekmektedir. Bu belgeyi Akredite belgelendirme şirketimiz tarafından alabilirsiniz.

Reach belgesi ile istenen hedefler öncelikli olarak insan ve çevre sağlığının muhafaza edilmesi, satıcılar ve üreticilerde ve kimyasal maddelerle alakalı meydana gelebilecek tehlikeler hakkında farkındalık yaratmak, kimyasal maddenin Avrupa birliği içinde satılmasını kolaylaştırmak, rekabet alanı düzenlemek, kimyasal maddelerin zararlarının yok edilmesi için ar-ge araştırmalarını arttırmak gibi hedeflerle yürürlüğe girmiştir. Bu gayeyle ithalatçılar ve üreticiler için Avrupa Kimyasal maddeler Ajansı’na kayıt işlemlerinin gerçekleşmesi ile aşama başlar ve talep edilen verileri ileterek işlemlere devam edilir. Eğer senede 1 tondan fazla kimyasal madde üretip Avrupa pazar sahalarına sürüyorsanız yada orada üretim gerçekleştiriyorsunuz Reach belgesi kapsamına giriyorsunuz demektir. Reach Kapsamında olmayan maddelerin başında radyoaktif maddeler gelmektedir.

Gümrük ve atıklar kontrolü altındaki maddeler Reach belgesi kapsam alanı dışında tutulmuştur. Hayvan ve İnsan ilaçları, gıda maddeleri, bitki muhafaza ürünleri özel yasalar kapsamı dahilindedir. Kimyasal maddelere ait verileri hazırlayıp sunduktan sonraki süreçte bu bilgilerin paylaşımı temeline dayanan sistem ile değerlendirme ve ön kayıt süreçlerinin ardından işlemler tamamlanır. Uygunluk kontrolü, değerlendirme işlemleri, dosya analiz edilmesi, madde analizi aşamalarını kapsamaktadır.

Kansere sebebiyet verebilecek kimyasal maddelerin, zehirli etki oluşturabilen, genetik yapıya etki eden, uzun süre boyunca doğada yok olmayan kalıcı kirlilik oluşturan maddeler yüksek derecede önemli statüsünde değerlendirilip Reach belgesi dahiline alınmıştır.

Reach’ın Amaçları Nelerdir?

Reach’ın amaçları neler olduğuna gelecek olursak Akredite belgelendirme kuruluşumuz tarafından alabileceğiniz bu belgenin amaçları alt kısımdaki gibidir.

  • İnsan ve Çevre sağlığını, kimyasal uygulamalardan yüksek seviyede muhafaza etmeyi sağlamak
  • Kimyasal maddeleri piyasaya süren insanları (ihracatçı, üretici ve ithalatçı) uygulama gayelerine ilişkin tehditlerin anlaşılmasından ve idaresinden sorumlu tutmak.
  • Maddelerin AB pazar alanlarında serbest işleyişini sağlamak.
  • AB kimya endüstrisinde rekabetin ve yenilikçiliğin yükseltilmesi
  • Maddelerin zararlı niteliklerinin analiz edilmesi için alternatif metotlara özendirmek 

 

Reach Başvuru Değerlendirilme Süreci

Reach başvuru değerlendirilme süreci konusunda Akredite Belgelendirme olarak şu ayrıntıları verebiliriz.REACH kapsamında kaydı gerçekleşen dosyalar aşağıdakilere göre analiz edilecektir.

Uygunluk İncelemesi

Endüstri tarafından iletilen bilgilerin niteliğinin incelenmesidir. Helsinki’deki Avrupa Kimyasal maddeler Ajansı tarafından uygulanacak ve her bir tonaj aralığı için kayıt altına alınan dosyalardan elde edilen numuneler (en az %5 oranında) üzerinde gerçekleşecektir.

Dosyanın Analiz Edilmesi

Yüksek tonaj seviyesinde (100 ton/sene) kaydı gerçekleşen maddeler için, kayıt edilen tarafından, istenen standart testlerden uygulanmalarına ihtiyaç duyulan hayvan deneylerine ilişkin bir teklif sunulacaktır. Gereksiz hayvan deneylerinden kaçınılması maksadıyla bu test teklifleri incelenecektir.

Maddelerin Analiz Edilmesi

Bu, üye milletlerin yetkili otoriteleri kesimince, zararlı nitelikleriyle alakalı düzenleyici tedbirler alınmasını gerektiren maddeler için uygulanacaktır. Tüm dosyalar, verilen bilgilerin tamam olup olmadığına ilişkin bir incelemeden geçecektir. Bu noksansızlık kontrolü, sunulan bilginin uygunluğu ya da niteliğine göre değildir.

REACH Tüzüğü Yükümlülükleri ile İlgili dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

REACH tüzüğü yükümlülükleri ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sizlere bilgi vermemiz gerekmektedir.

 

AB’ den daha önce kaydı gerçekleşen maddeler tedarik edilip bunların mamullerde uygulayıp tekrar AB pazarına ihraç edilmesi hususunda kayıt altına alınmasına gerek yoktur.

Eğer mamulde bulunan kimyasal maddelerle alakalı bir kayıt sorumluluğu mevcutsa, alakalı firmalara  müracaat edilerek aynı mamule alakalı daha önce kayıt müracaatı gerçekleşip gerçekleşmediğine dair bir soruşturma talep edilmelidir. Bu yöntemle aynı kimyasal maddeye yönelik müracaat sahipleri arasında iletişime geçilmesi yardım edilerek maliyetlerin paylaşılması sağlanacaktır.

REACH Tüzüğü çerçevesinde kayıt müracaatı AB dışı kuruluşlar için, fakat Tek Mümessil tayin etmek  veya ithalatçıları ile anlaşmak şartıyla olabilecektir.

 

 

 

 

 

REACH Belgesi Nasıl Alınır?

Bu konuda Akredite belgelendirme kuruluşu olarak sizlere gerek danışmanlık gerekse belge alımı konusunda hizmet vermekteyiz. Avrupa birliği kapsamındaki Avrupa Birliğine ihracat gerçekleştiren üreticiler, kimyasal maddelerin emniyetli olduğunu ispatlamakla yükümlülerdir. Kendi adına üretim gerçekleştiren yada ihracat yapan bütün ihracatçılar ve üreticiler (senede 1 tondan fazla miktarlarda) için gereklidir. Her madde (kayıttan hariç tutulanlar hariç) kayıt altına alınmalıdır.

Şimdi Ara

444 3 105

Markanızı Birlikte
Koruyalım

444 3 105

Hakkımızda

Kalite Yönetim Sistemleri ve diğer standartlar konusunda faaliyet gösteren bir belgelendirme kuruluşuu olarak kurulmuş olup firma üst Yönetimi tarafsız, bağımsız ve gizlilik kurallarına tam bağımlı ilkesi ile profesyonel ortağınız ve benzersiz asistanınız olmayı taahhüt etmektedir.
Teklif Al