MSDS Nedir?

Home Services MSDS Nedir?

MSDS Nedir?

MSDS, kelimesinin kısaltmasının açıklaması material safety data sheetdir. Alakalı kimya otoriteleri artık material kelimesini kullanmamakta ve yalnızca SDS olarak ifade etmektedir. Türkçe anlamı olarak güvenlik bilgi formu (GBF)’dur. Akredite Belgelendirme kuruluşumuzdan alabileceğiniz bu belge, Kimyasal karışım veya maddelerin, insan sağlığı ve çevre üzerine olan negatif etkilerini, fizikokimyasal tehlikelerini ve bu tehlikelerine karşı alınması gereken tedbirleri açıklayan 16 sabit başlıklı bir formdur. Türkiye’de 26 Aralık 2008 tarihli, 27092 sayılı mevzuat tarafından, içerik ve özelliğine dair nitelikleri ve hazırlama şartları ifade edilmiştir. Türkiye’de sertifika sahibi kişiler tarafından hazırlanma veya Türkçe ‘ye tercüme edilmesi mecburiyeti bulunmaktadır.

MSDS, Kimyasal maddelerin faaliyeti ve depolanması esnasında meydana gelebilecek işçi sağlığı iş güvenliği tehlikelerini bertaraf etmeye ilişkin çalışmaların önemli bir parçasını meydana getiren ve kullanıcıyı doğru ve yeterli seviyede bilgi vermek gayesi ile hazırlanan, alakalı kimyasal maddelerin tehlike ve riskleri ile diğer bilgileri kapsayan dokümanlara malzeme güvenlik bilgi formu ismi verilir. Msds’lerin (Formların) iş yerlerinde Türkçe şeklinde bulundurulması yasal bir zorunluluk taşımaktadır.

MSDS Belgesi Nedir?

MSDS Belgesi, Malzeme güvenlik bilgi formları ayrıntılı ve bilgi verici dokümanlar olup belge şeklinde isim vermek pek doğru olmaz. Bu formlarda kimyasal madde veya müstazhara dair; üretici yada tedarikçi kuruluş hakkında bilgi, ürün ve bileşenleri hakkında tehdit ve risk bilgileri, ürüne maruz kalınması halinde alınması gereken tedbir bilgileri, yok etmek, toksikoloji, ekoloji bilgilerinden taşımacı işlemleri bilgilerine kadar birden fazla ayrıntıyı kapsayan dokümanlar şeklinde adlandırmak çok doğru olacaktır. Malzeme güvenlik bilgi formlarının oluşturulması için ilk önce MSDS eğitimi sunan herhangi bir akreditesi gerçekleşmiş kuruluş olan Akredite belgelendirme kuruluşu olarak tarafımızdan eğitim alınması ve eğitimin ardından yapılacak yazılı sınavın başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bunun ardından kişi adına düzenlenen güvenlik bilgi form hazırlayıcısı sertifikası ile malzeme güvenlik bilgi formları (MSDS /SDS / GBF) hazırlanarak alakalı yerlere gönderilebilir ve korunabilir.

Malzeme Güvenlik Formunun Amacı Nedir?

Malzeme güvenlik formunun amacı alt kısımda maddeler halinde sıralı şekilde bulabilirsiniz.

Malzeme güvenlik bilgi formlarının (MSDS/GBF) oluşturulmasındaki asıl amaç, kimyasal karışımların ve madde piyasaya satışının gerçekleşmesinden sonra insan sağlığı ve çevre üzerinde meydana getirebilecekleri her çeşit negatif etkilere karşı etkin, güvenilir br şekilde kontrol ve gözetiminin sağlanmasıdır.

Malzeme güvenlik formları, kimyasal maddelerin insan ve çevre üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri düşünüldüğünde, hazırlanması ve gereken yerlerde bu formların birer nüshalarının bulundurulması büyük bir önem arz etmektedir.

Malzeme güvenlik bilgi formları, iş yerlerinde kimyasalların kullanımının oluşturacağı risklere karşı bilgilendirme, incelemeleri ve kontrolü hakkında personellere bilgi sunmaktadır.

Formların doğru ve tam bir şekilde bilgilerden oluşması, ürünü kullananların, taşıma faaliyetinde bulunanların ve elleçte bulunanların ulaşımına açık bir yerde olması, oluşacak her türlü risk ortamında çözüme dair bilgilere kolay bir biçimde ulaşılmasını sağlamaktadır. 

 

Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliğine dair risklerini kontrol altında tutulmasına adına da malzeme güvenlik formlarının, kimyasalların kullanıldığı iş ortamlarında hazır bulundurulması gerekmektedir.

Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Hazırlamanın Önemi Nelerdir?

Malzeme güvenlik bilgi formu hazırlamanın önemi, kimyasal ürünlerin insan ve çevre üzerinde meydana getireceği negatif etkileri akla getirildiğinde, oluşturulması ve gereken alanlarda bu formların birer nüshalarının bulundurulması büyük bir önem arz etmektedir.

İşveren, kimyasal maddeler ile çalışmalarda, işçilerin bu maddelere maruziyetini engellemek, bunun mümkün görünmediği durumlarda minimize etmek ve risklerden muhafaza etmek için ihtiyaç duyulan tüm tedbirleri almakla mükelleftir. 

 

İş veren, iş yerinde tehlike arz eden kimyasal madde olup olmadığını tespit etmek ve tehlike arz eden kimyasal madde olması durumunda, işçilerin sağlık ve güvenliği bakımından negatif etkilerini belirlemek üzere, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının alakalı madde ve bendine uygun, risk analizi yapmakla mükelleftir. 

İş veren, çalışanlarına kimyasal maddelerin riskleri ve bu tehlikelere karşı alınması gereken önlemler ile ilgili bilgi ve eğitim vermekle yükümlüdür. Tehlike arz eden kimyasal maddeler için tedarikçi firmadan elde edilen malzeme bilgi formları ile kimyasallar hakkında bilgi almak ve eğitim vermekle mükelleftir. 

İş yeri doktoru olan yerlerde, hekime çalışılan kimyasal maddeler hakkında bilgi verilmelidir.

Şimdi Ara

444 3 105

Markanızı Birlikte
Koruyalım

444 3 105

Hakkımızda

Kalite Yönetim Sistemleri ve diğer standartlar konusunda faaliyet gösteren bir belgelendirme kuruluşuu olarak kurulmuş olup firma üst Yönetimi tarafsız, bağımsız ve gizlilik kurallarına tam bağımlı ilkesi ile profesyonel ortağınız ve benzersiz asistanınız olmayı taahhüt etmektedir.
Teklif Al